Här följer först några bilder från AnneGärde när det fortfarande var ett gärde. Längst till höger på detta flygfoto, strax under Växjösjön syns Anne Gärde.
Här har Byggnads AB Fosema precis börjat bygga.
Borde vara Johanssons ladugård som syns i bakgrunden.
I förgrunden syns ett bjälklag med murblock utplacerade. I bakgrunden skymtar Linberedningen. Den brann två gånger såvitt jag kan minnas. Andra gången tog det så illa att man gav upp och flyttade tillverkningen till Halmstad. Byggnaderna såldes till Svenska Fläktfabriken
Eftersom jag har jobbat mycket med markarbeten var det såklart extra kul att hitta den här bilden. Jämfört med dagens maskiner är det här rena museiföremålet, men å andra sidan ändå ett stort framsteg från att gräva för hand. Det är ju källare under alla husen inklusive affären så det var mycket jord som skulle flyttas.
Skall vi våga gissa på att den här transportvägen ligger där Lektorsvägen så småningom drogs fram? Jodå, huset längst till vänster ligger på hörntomten där Östra Ringvägen korsar Kvarnhagsgatan (nr 24). Kolla på flygfotona.
Den här bilden bör vara tagen på våren 1948. Fotografen och jag står på den lilla gräsplätten i vinkeln mellan S:t Anne väg 1B och 1C. I bakgrunden syns först S:t Anne väg innan den blev asfalterad. Man har radat upp storgatsten som skall läggas som rännsten. Längre bak syns Lektorsvägen 3.
Det här flygfotot är den verkliga pärlan i min samling. Det täcker i stort sett det område där jag tillbringade mesta tiden av mina barnaår. För att ge nostalgin en chans att flöda har jag gjort ett par detaljförstoringar.


I nedre högra hörnet ser vi Johanssons hus. Det var deras jordbruksmark som såldes och blev bebyggd av Fosema.

Alla ungar kände till "Farbror Sylve med hästen". Här sitter han längst till höger. Mannen i basker är Sölves bror, Göte och damerna till vänster är två av systrarna som jag tyvärr glömt namnen på.
Syskonen Johansson var sju stycken, tre bröder och fyra systrar. En syster gifte sig och flyttade till Stockholm, dom övriga sex bodde kvar i föräldrahemmet som revs i mitten av femti-talet och ersattes av en villa som byggdes längre in på tomten.
Här sitter Göte Johansson i trädgården sådan den blev efter att det gamla huset rivits. Uppe till vänster går Ingelstadsvägen och uppe till höger går Alegatan.


1. I den här låga byggnaden gick jag småskolans båda första klasser med Julia Hellbrink som lärarinna. Några år senare gick syrran för Gurli Winberg i samma byggnad. Tror det var fyra klassrum där.
2. I den här byggnaden, "kyrkan", fanns gymnastiksal i den låga delen och omklädningsrum på bottenvåningen i den höga delen. På andra och tredje våningen fanns skolsalar och här huserade bl.a. Rickard Wallgård. Han hade jag i trean och fyran. På den tiden var det lärarna som mobbade eleverna, nuförtiden är det tvärtom.
3. I den här byggnaden fanns skoltandläkaren på andra våningen till höger. Om man inte bet tandläkaren fick man en guldstjärna på tidkortet! Till vänster bodde Julia Hällbrink och om jag minns rätt hade även tillsynsläraren Ossian Holmgren bostad där.
4. Skolans dass

Hej alla som gillar den här sidan! Du har säkert någon bild från Anne Gärde som skulle passa in här. Eller någon händelse du minns. Alltid välkommen att maila. Klicka här!

Det här är mitt enda klassfoto från Östregårdsskolan. Jag har själv tagit det. Som synes hade intresset för flickor inte vaknat ännu, så det är bara killar med. Klass tre eller fyra vet jag säkert men inte datum när bilden togs.
Ami Lundin:
"Jag hittade en bild på Julia Hällbrink som ju passar bra här. Henne gick jag för i ettan och tvåan. En jättego lärarinna som kunde vara lite sträng om någon försökte busa."
Ami Lundin:
"Här är det skolavslutning i andra klass 1954. Själv står jag i mitten och min syster längst till vänster. Lennart Ängquist spelar blockflöjt."
Ami Lundin:
"Födelsedagskalas på Lektorsvägen 10 B. Jag och min tvillingsyster fyllde nio år, vi syns uppe till vänster."
En lite oskarp bild beroende på att den är tagen från vår balkong med en enkel kamera. Det går nog att urskilja lekplatsen med sandlåda av stockar, liggande klätterträd och gungställning. Gungorna var rejäla träplankor som hängde i kedjor, fick man en sån i nacken såg man både solar och planeter.
Här har lekplatsen rustats upp i slutet av femti-talet. Gungorna har fått trägolv, sandlådan inramas av plankor och det liggande klätterträdet har ersatts av en rymdinspirerad(?) klätterställning. I bakgrunden ser vi att klockan just hängts upp på den nybyggda skolan.
Så här ser det ut i dag. Allt är borttaget och ersatt med en berså.
Från Ingrid Johansson (Jörkvist på den tiden) kommer den här bilden. Det är Ingrid som står till höger i randig kjol.
Det fanns både för- och nackdelar med att vara handlarbarn. En klar fördel var att man kunde få en glasspinne då och då. Här är det min syster Ingegerd och hennes kompis Ulla som slickar på varsin glass.
Gräsmattan mellan S:t Anne väg 3 och Ingelstadsvägen fick ofta tjänstgöra som lekplats. Vintertid var det oftast här vi byggde snögubbar och snöhyddor.
Här har hela gänget radat upp sig för fotografen.
Här ser vi dans runt midsommarstången. Den lite större flickan till höger är Lena Löfhede, dom andra barnen minns jag inte.
Ja, jag vet, det här är inte AnneGärde men jag bara måste ta med den här bilden. Vi hade ju ordentliga vintrar och jag glömmer aldrig känslan när Växjösjön precis frusit till och man gav sig ut på otränade ben. I början, innan isen blev riktigt tjock, hörde man hur den "rungade" av köldspänningar. Runtom hördes glada rop och fräsandet från skridskomedar. Själv blev jag ingen stjärna på skrillor, troligen beroende på medfödd dålig balans och naturligtvis för stora pjäxor som man försökte fästa "sillarören" på. Men hur det nu var så lyckades man kava runt ganska långa sträckor när isen var fin och fri från snö.


Kan inte påstå att man var något modelejon på
den tiden. Pjäxor, raggsockar, "äppelknyckar-
byxor", lodenrock och skärmmössa med
nerfällbara öronlappar.

Sommartid var det skor med rågummisula,
knästrumpor som korvade sig,
"äppelknyckarbyxor" i manchester,
college-tröja och toppluva a.la. Mora Nisse.

Skulle man gå på kalas såg det lite bättre ut.
Kortbyxor och kortärmad skjorta med fluga.
Håret vattenkammat med bena.

Flickorna hade alltid bättre förutsättningar
speciellt om dom fick låna
ur mammas garderob.

Här ser vi S:t Anne väg ett. Bakom de smala källarfönsterna i trevåningsdelen fanns pannrum som försörjde ettan och trean med värme och varmvatten. Fast i början fick vi bara varmvatten på torsdagar så det gällde att bada då.
I källaren till 3C som syns till vänster fanns tvättstuga och torkrum. När så tvätten var ren och torr fick man bära sina skrynkliga lakan till 1C för där fanns en hiskelig stenmangel. Först skulle lakanen dras och vikas i fyra delar på längden innan man rullade upp dom på mangelrullen. Så småningom hade något snille satt upp en sorts klämanordning på väggen i mangelboden så jag blev entledigad från dragjobbet.
Ännu en bild på ettan och trean. Verkar vara tagen från andra sidan av järnvägen, man kan ana en koloniodling i förgrunden.
Här ser vi Lektorsvägen svänga ner och korsa Östra Ringvägen för att så småningom ansluta till Alegatan. När det hade snöat tillräckligt åkte vi kälke och tefat nerför grässlänten och vidare ner längs Lektorsvägen. Naturligtvis var det någon "vän av ordning" som ringde polisen eftersom vi åkte på gatan. Polisen ringde gatukontoret som körde ut och grusade. Fem minuter senare hade vi skrapat bort gruset genom att dra kälkmedarna på tvären och sen var det full fart igen. Det gnistrade vackert i kvällsmörkret när kälkarna passerade trottoarkantstenen.
Här står min gamle klasskompis Leif Bolmgren. Till vänster står Harald Fält och till höger Åke Hammarstedt.
Leif har mailat detta flygfoto som är taget några år senare än det jag själv har. Här syns nya skolan och hela AnneGärde. Flygfoton är väldigt detaljrika och har förvånansvärt bra skärpa.
Även denna och följande två bilder kommer från Leif. Här står fotografen mellan de två "pensionärshemmen" och riktar kameran mot S:t Anne väg.
Här ser vi Östra Ringvägen 29 och 36. Till höger Lektorsvägen 10 och hörnet av nr 12.
Här ser vi pannrummet i källaren till Östra Ringvägen 36. Vaktmästare Martin Pettersson matar pannan med ved.
Här ser vi vaktmästare Yngve Erlandsson sopa skräp efter någon aktivitet som försiggått utanför affären.
Här gissar jag att det är Brunnsvägen som går upp till vänster. Tycker att jag har ett svagt minne av det där teleskåpet som syns på vänstra trottoaren. Vidare borde det vara Kvarnhagsgatan 7 som syns mitt i bild bakom korsningen med Torggatan. Bakom huset till vänster ligger Kvarnhagsgatan 14 där jag bodde under mina allra första levnadsår -43 till -46.
Jag hittade några kort från Öster som kunde vara kul att ta med. Om jag minns rätt är det Gamla Vägen som går rakt fram på bilden och Östregårdsgatan som kommer från vänster och går ner bakom annonspelaren. Sen borde det vara Alegatan som försvinner bakom texten i nedre vänstra hörnet.
Tack till Ove Andersson och Göran Schander som vet var det här kortet är taget! Fotografen står på Östregårdsgatans västra sida. Till höger utanför bild låg Posten och Rydens affär. Dom hus vi ser på bilden ligger enligt uppgift kvar i dag.
Huset till vänster revs när den nya Teleborgsvägen drogs fram. Huset till höger ägdes av en konstnär som jag tyvärr glömt namnet på.
Det här kortet är från ett senare datum. I förgrunden ser vi nu taket på Georg Lyckligs hus. Han stavade egentligen med tyskt u men det finns inte på mitt tangentbord, hoppas det kan ursäktas.
Här är affären färdigbyggd och precis inflyttad. Fasadskyltar och fönstermålning har ännu inte kommit på plats. Som synes är byggnaden helt symmetrisk med mjölkaffär till vänster, charkuteriaffär till höger och speceriaffär i mitten, alla med varsin ingång.
Det här vykortet är nog taget ganska kort tid efter föregående bild. Torget är avjämnat och man kan urskilja två gubbar som sätter kantsten. Här syns också att S:t Anne väg 1 har tegelfasad medan övriga hus är putsade direkt på lättbetongblocken.
Så här blev det när allt var färdigt. Lägg märke till att det står "SPECERIER" även på fönsterna vilket betyder att bilden är tidig. Den texten ändrades till "SNABBKÖP" i samband med ombyggnaden i slutet av 1940-talet.
Den här bilden är tagen fram på femti-talet. Kranen i bakgrunden står vid skolhusbygget. Så småningom blev affären för liten för att vara lönsam vilket gjorde att vi sålde till Harald Nilsson. Han slog ihop den med sin charkuteriaffär men även han gav upp så småningom. Det var närbutik med begränsat sortiment några år......
....och så här ser det ut i dag. Bageri i vänstra delen och pizzeria i den högra. Dom gör goda pizzor, jag har smakat.
Här ser vi en bild från mjölkaffären som den var från första början. På disken står mjölkhinken som fylldes av en expedit, med ett litermått från en femtio-liters mjölkkanna. På hyllan mot väggen står bl.a. kex och knäckebröd. I glasdisken ligger bröd som levererades nybakat varje morgon. Jag kan fortfarande minnas den ljuvliga doften och hur gott det var att sätta tänderna i en skiva sirupslev med farbror Haralds leverpastej på!


Så här gick det till att hälla upp mjölk.

Och så här packades ost.

Här står några av dom som var med från början. Längst till vänster står Sven Gustavsson som var förste man på speceriavd. I mitten står Harald Nilsson, en mycket duktig charkuterist. Hans leverpastej var ljuvlig och fläskkorven rena sensationen. Längst till höger står min far Ingvar Klevfors. Bredvid honom står Göta som blev kassörska efter ombyggnaden. Dom andra tre vill jag minnas som charkuteripersonal.
Notera glasväggen i bakgrunden som delade mjölk och speceriavd. Den togs bort när affären gjordes om till snabbköp.
Så här blev det efter ombyggnaden till snabbköp. Mjölkavdelningen skymtar i bakgrunden.
Och så här blev det efter ombyggnaden sett från andra hållet. Det syns på golvet var den långa disken för manuell betjäning stog.
Fram på mitten av femtiotalet var det här några av dom som skötte ruljansen. Längst till vänster står Karlsson som var förste man. Höger om honom står Lilian som skötte mjölkavdelningen. Sen har jag glömt vad dom andra tre hette. Snett framför min pappa, som står längst till höger, står Violet Larsson.
På den tiden hade alla mataffärer hemsändning. Här sitter en av expediterna och tar emot en beställning. I början fanns en springschas som cyklade ut med varorna men 1950 (ungefär) inköptes en mindre bil. Se nästa bild.
Fiat 500 Herrgårdsvagn. Den hade 16,5 hästkrafter och axade från noll till åtti på en förmiddag! Det hände faktiskt en gång när vi var ute och åkte en söndag att vi kom till en backe som den inte orkade uppför! Mamma, syrran och jag fick kliva ur och gå uppför backen medans pappa till sist lyckades köra upp!
Liten men naggande god brukar man säga. Efter att ha fällt baksätet blev det hyfsad plats att lasta på. Här är det en leverans till Sankt Sigfrids sjukhus som chauffören lastar in.
Vid tio-årsjubileet 1956 bjöds kunderna på kaffe och tårta som dukades upp ute på lagret.
Bakom blommorna syns min mamma som såg till att alla blev serverade.


Julskyltning var ett stort evenemang för alla som jobbade i affären. Först städades hela butiken och fönsterna putsades. Sen satte man brunt omslagspapper för fönstren och så började själva skyltningen. Som framgår av bilden satsades mycket på alla sorters frukt till jul. När sen allt var klart framåt elvatiden på kvällen togs papperet bort från fönstren och - simsalabim. Sen åkte vi en sväng och kollade vad dom andra handlarna hade hittat på.

"Med el-ljus i granen gäckas röda hanen" står det på skylten. Ja, det räddade säkert många hem när man slutade ha levande ljus i julgranen. Speciellt med tanke på hur torr granen brukade bli efter nyår.
I samband med julskyltningen anordnades Tomtarnas Snabbköp. Där delades godispåsar och adventskalendrar ut till de mindre barnen. Som synes är jag tomte och har hjälp med utdelningen av två tomtenissar.
"Vad tror du det är bakom den luckan?" Adventskalendern var avlång det året och det stog säkert ICA på den.
Flickan med hopprepet är Mia Edh som hon hette då. Hon bodde på Lektorsvägen 2B fram till -61.